top of page
  • Foto van schrijverEveline

Tips om je gelukshormoon te boosten



Je gelukshormoon, serotonine, wordt aangemaakt in de zenuwcellen van de hersenen en in speciale darmcellen. Naast dat het je gelukshormoon is kan serotonine nog veel meer; het beïnvloedt je lichaamstemperatuur, bloeddruk, houd je eetlust onder controle en verbetert je humeur, werkt slaapbevorderend en bevordert de opname van voedingstoffen in de darmen.


Voor de productie van serotonine is het aminozuur tryptofaan nodig, het lichaam kan dit zelf niet aanmaken, daarom moeten we dit dus uit ons voedsel halen. Ik zal je vertellen waar tryptofaan in zit zodat jij je gelukshormoon kan boosten :-)


Tryptofaan

Zit in haver, kastanjechampignons, spinazie, chiazaad, gevogelte (kip, kalkoen, eend etc.), sesamzaad, zonnebloempitten, basilicum (vers), eiwitrijke voeding en bananen.


Vitamine D

Zorgt o.a. voor de omzetting van tryptofaan naar serotonine. Vitamine D maken we aan door middel van UVB-straling. Het meeste krijgen we binnen via zonlicht. Maar als je ouder dan 50 bent is het verstandig om daarnaast nog een vitamine D tablet (10 mg) in te nemen.


Buitenlucht en -licht

Ik schreef het hier boven al, we hebben zonlicht nodig dus lekker naar buiten gaan. Naast buitenlucht is ook het buitenlicht belangrijk voor je, hoe feller de zon hoe meer er serotonine wordt aangemaakt. Vaak ontstaan winterdips (vooral in Scandinavische landen) in de donkere dagen en worden weer minder zodra de zon heerlijk gaat schijnen.

Hoewel de zon echt niet volop hoeft te schijnen om ervoor te zorgen dat je serotonine aanmaakt. Ook op bewolkte donkere dagen is het goed om naar buiten te gaan om ervoor te zorgen dat er serotonine wordt aangemaakt.


Beweeg

Ik kan het niet vaak genoeg zeggen; bewegen is enorm goed voor je lichaam je voelt je heerlijk na een wandeling, een half uurtje per dag is prima. Tijdens het wandelen maak je dus ook serotonine aan. Wanneer jij in actie komt wordt de aanmaak hiervan geactiveerd. Je voelt je heerlijk na een wandeling en vaak lijkt een probleem ineens minder groot. Serotonine blijft lang nadat je hebt bewogen nog een tijd nawerken.


Koolhydraten

En dan heb ik het niet over snelle koolhydraten (koekjes, snoep, wit brood) maar de langzame die o.a. in volkoren producten, peulvruchten, fruit en groente zitten. Het eten van deze langzame koolhydraten werkt de productie van tryptofaan en uiteindelijk serotonine in de hand.


Siberische ginseng

Wordt veel gebruikt in de traditionele Chinese geneeskunde. Naast vele goede eigenschappen zorgt dit kruid er voor dat het de productie van serotonine bevordert.


Daarnaast blijft het belangrijk om er voor te zorgen dat we alle micronutriënten (vitaminen, mineralen) binnen krijgen. Blijf daarom gevarieerd eten zodat je alle belangrijke stoffen binnenkrijgt die je lichaam zo nodig heeft om de fabriek goed gesmeerd draaiende te houden. Je lichaam is een complexe fabriek en alles staat met elkaar in verbinding.


Heb je vragen? Laat het me weten.






Recente blogposts

Alles weergeven
Post: Blog2_Post
bottom of page