top of page
  • Foto van schrijverEveline

Er zijn toch ook gezonde suikers?



Ik verbaas me er soms over wat er geschreven wordt over suiker. Dat het beter is om kokosbloesemsuiker, oerzoet of honing te gebruiken in plaats van kristalsuiker. Toegegeven suiker is echt geen voedingsmiddel maar vooral een genotsmiddel. Wanneer je suiker inneemt zorgt dit ervoor dat dit een prettig gevoel geeft. Het is niet zo dat we verslaafd zijn aan suiker maar het geeft ons wel een beloning en dat is dat we een heerlijk gevoel krijgen als we het eten. Door dat heerlijke gevoel ga je meer van suikerrijke producten eten. Daardoor is minder suiker eten lastig en is er best wel een goede discipline en afleiding voor nodig om in het begin al het lekkers te weerstaan. Je wordt behoorlijk op de proef gesteld door allerlei prikkels om je heen, reclame maar ook de vele koffietentjes met 'healthy' muffins maken het niet gemakkelijk.



Maar goed, terug naar de verschillende vormen van suiker. Vaak zie je dat recepten 'suikervrij' worden bestempeld. Wanneer ik de ingrediënten lees zie ik vaak honing of kokosbloesemsuiker of agavesiroop staan. Of appelstroop en dan bedoel ik de rinse appelstroop, dit wordt gemaakt van suikerbieten en appels. Voor je lichaam is suiker gewoon suiker of je nu dure kokosbloesemsuiker gebruikt of ahornsiroop, voor je lichaam maakt het niet uit en wordt op dezelfde manier verwerkt. Suiker wordt door het lichaam afgebroken tot glucose, glucose is brandstof voor je lichaam omdat het door je lichaam op dezelfde manier wordt afgebroken leveren ze dezelfde aantal calorieën. Dus denk aan je portemonnee en koop gewoon kristalsuiker een stuk goedkoper dan kokosbloesemsuiker en maple syrup. Maar in kokosbloesemsuiker en oersuiker zit toch ook nog mineralen in en zo? Ja klopt, maar dan moet je wel heel veel van die suiker eten wil je daar weer profijt van hebben. Wanneer je te veel suiker eet wordt dit opgeslagen als vet, heb je dat weer. Dus het is beter om gewoon, met mate, suiker te eten en de mineralen uit groente en fruit te halen.



Wanneer je vaak zelf bakt kun je best de helft minder suiker gebruiken (sorry banketbakkers). De verhoudingen van je recept worden, naar mijn mening, niet aangetast, ze lukken evengoed en smaken prima. In het begin zul je waarschijnlijk moeten wennen aan het minder zoet smaken maar daar wen je snel aan en kun je wellicht nog minder suiker in je recepten gebruiken.



Maar hoe zit het dan met fruitsuiker (fructose) hoor ik je denken. Met de fructose in fruit is niet te vergelijken met kristalsuiker. Er zit in fruit naast de fructose ook vitamines, vezels en andere voedingsstoffen in de voedingsstoffen zitten vezels die de suiker ook meteen weer afbreken. Daarnaast is fruit ook gezond omdat we het meestal eten zoals het groeit en wordt er niet aan geknutseld.



En gedroogd fruit dan? Helaas dan moet ik je teleurstellen hoewel het een prima tussendoortje is voor de afwisseling is het zeker een caloriebommetje, er zit nu eenmaal veel suiker in en daardoor eet je er vaak meer van. Het is zeker geen ongezonde snack, naast suiker zitten er vezels en mineralen in, maar eet ze niet te veel en te vaak.



Er zijn verschillende benaming voor suiker. De fabrikanten spelen daar handig op in en noemen suiker bij hun scheikundige namen. Melksuiker wordt lactose, fruitsuiker is fructose, suiker is ook sacharose en daarnaast nog stroop en melasse. Maar eigenlijk hoef je alleen het volgende te onthouden.....stroop, melasse, siroop en alles wat eindigt op "ose" is suiker en vergeet vooral de poedermelk niet daar zit ook suiker in.



Kortom eet minder suiker, geen suiker in je koffie/thee, geen frisdranken, minder koekjes/snoep en kant en klaar eten, want daar zit ook behoorlijk wat suiker in. En mocht je een keer bij dat leuke koffietentje een koffie/thee gaan drinken waar ze heerlijke muffins/taart/gebak/koeken verkopen dan is het dus echt geen probleem dat daar kristalsuiker in zit. Geniet ervan!






Recente blogposts

Alles weergeven
Post: Blog2_Post
bottom of page