top of page
  • Foto van schrijverEveline

Waarom ik niet zo vaak smoothies drink!


Je kent ze vast wel heerlijke smoothies in alle kleuren verschijnen op Instagram of Facebook etc. met het idee dat dit gezond is omdat er superfoods en veel fruit in wordt geblend.Het ziet er heerlijk uit en smaakt ook erg lekker. Maar het vervelende is dat er vaak veel fruit wordt gebruikt in een smoothie. Fruit is uiteraard gezond omdat er vitamines en vezels in zitten maar het is beter om fruit te eten zoals het groeit, je eet het puur zoals het is. Fruit bevat van nature veel suikers op zich is dit geen probleem omdat je tegelijkertijd de stoffen binnenkrijgt die nodig zijn om de suikers af te breken. Maar toch is het beter om niet te veel fruit te eten, houd het maximaal bij 2 à 3 stuks per dag.


Als je bijvoorbeeld een sinaasappel wil eten is dit beter op 'm zo op te eten dan wanneer je 'm gaat uitpersen en dan opdrinkt. In het vruchtvlees wat achterblijft bij het persen zitten andere stoffen dan in de vezels. En, zeker niet onbelangrijk, wanneer je een sinaasappel wilt eten ben je even bezig met pellen, je ruikt de geur je hersenen herkennen het en geven alvast een signaal af aan je maag dat er eten onderweg is. Daarnaast wordt de sinaasappel met kauwen vermengd met speeksel, speeksel zorgt onder andere voor de afbraak van zetmeel. Dus speeksel is erg belangrijk voor een goed verteringsproces. Hoe beter je kauwt, hoe meer speekselvorming.

Wanneer je je fruit dus drinkt gebeurt dit allemaal niet. Het komt dan onvoorbereid in je maag en daar is je maag dan niet zo heel blij mee.


Daarom drink ik geen smoothie als ontbijt of zomaar tussendoor. Maar heel af en toe maak ik er een, ik zorg er dan wel voor dat:


- Ik het langzaam oplepel en niet in een keer opdrink

- Ik yoghurt of kwark toevoeg

- Ik heel veel groenten toevoeg die ik dan bovenop mijn normale groente inname drink

- Ik dit neem in plaats van een ongezonde snack en zeker niet als toetje


En als je er een oplepelt, geniet er dan ook van!


19 weergaven0 opmerkingen

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page