De overgang; het begint meestal dat je je anders voelt, niet helemaal jezelf, maar je kan je vinger niet erop leggen, waarom voel je je zo? Dit zijn meestal de eerste symptomen dat je in de overgang zit. .
De meest voorkomende klachten zijn: opvliegers, slecht slapen, stemmingswisselingen, taille die toeneemt, migraine, vergeetachtigheid, nachtelijk zweten, hevige menstruatie, de lijst is nog veel langer.
De overgang is een periode dat je menstruatiepatroon verandert, je eerste menstruatievrije jaren horen hier ook bij. De overgang kan 7 tot 10 jaar duren. De menopauze (betekent in het Grieks: doen ophouden), kan alleen achteraf worden vastgesteld, wanneer je een jaar niet meer ongesteld bent geweest.
Maar hoe ontstaan al deze vervelende overgangsklachten?
Er zijn 2 vrouwelijke hormonen: oestrogeen en progesteron. Door de schommelingen van deze 2 hormonen kun je je behoorlijk anders voelen dan je altijd deed. Wanneer je ouder wordt stoppen je
eierstokken met het produceren van het hormoon oestrogeen. Ook het hormoon progesteron gaat naar beneden. Helaas gebeurt dit niet geleidelijk maar met (enorme) schommelingen, daardoor ontstaan dus je klachten.
Oké, maar heb ik hier dan enige invloed op?
Jazeker, met voeding kun je al veel bereiken. Het zal zeker niet helemaal weggaan maar voeding kan er zeker voor zorgen dat je klachten een stuk minder worden, zodat je hormonen meer in balans zijn:
Eet Sojabonen:
Eet sojabonen, er zitten plantaardige eiwitten (isoflavonen) in die dezelfde werking hebben als oestrogeen. Denk bijvoorbeeld aan sojamelk, sojayoghurt of tofu. 2 of 3 porties per dag is meer dan genoeg. Zorg er wel voor dat je soja producten gebruikt waar calcium is aan toegevoegd.
Eet de gezonde vetten:
Denk aan zalm, makreel, haring, sardientjes. Hierin zitten meervoudig onverzadigde vetzuren omega-3
vetzuren). Omdat je lichaam deze zelf niet aanmaakt moet deze dus uit je voeding komen. Als je 1x per week 100 gram vette vis eet, is dat voldoende.
Eet noten en zaden:
Een handje noten per dag is goed voor je, het is voedzaam en is gezond. Je kan gebrand of ongebrande noten nemen, het belangrijkste is dat ze ongezouten zijn! Ook hier zitten onverzadigde vetzuren in maar ook eiwitten, mineralen en vitamines.
Eet vezels:
Zorg ervoor dat je veel vezels eet dit geeft een verzadigd gevoel, zorgt voor een goede spijsvertering, een goede stoelgang maar zorgt er ook voor dat je bloedsuikerspiegel stabiel blijft. Vezels zitten in volkoren producten volkoren pasta, volkoren couscous, volkorenbrood, zilvervliesrijst maar ook in bonen, kikkererwten, linzen.
Vocht:
Drink veel water en laat frisdrank, alcohol zoveel mogelijk staan. Koffie (max. 3 koppen per dag) en thee zonder melk en suiker is prima. Het vocht zorgt ervoor dat je afvalstoffen worden afgevoerd. Als je veel vezels eet is het belangrijk dat je veel drinkt, vezels hebben vocht nodig om te zwellen. Als je te weinig drinkt werken de vezels juist weer als verstopping.
Beweeg:
Bewegen is goed, meer bewegen is het allerbeste. Probeer iedere dag minimaal 30 min. te lopen. Het is niet alleen goed voor je lichaam maar het is bewezen dat het ook goed is om te wandelen als somber bent. Probeer een tijd te vinden dat het voor jou handig is om te lopen; in je pauze, tijdens de lunch, in plaats van met de auto boodschappen doen ga je lopend. Of zet je auto standaard een stuk verder weg van waar je moet zijn. Heb je meteen weer wat meer beweging.
Hormonen werken langzaam dus het kost even tijd voordat je het verschil merkt. En ook hier geldt wat voor de een werkt, werkt voor de ander weer niet.
Dit zijn slechts wat algemene tips. Ieder lichaam werkt verschillend, een advies op maat geeft dan ook meer kans op positieve resultaten.
Neem contact met me op:
www.gewoongezondgenieten.nl
info@gewoongezondgenieten
06 450 77 110
Comments